25 octombrie 2018 – Mesajul premierului Viorica Dăncilă cu prilejul Zilei Armatei Române

 

Mesajul premierului Viorica Dăncilă cu prilejul Zilei Armatei Române

25 octombrie 2018

 

„Sărbătorim astăzi, în An Centenar, Ziua Armatei României, o instituţie – reper în istoria noastră naţională.

Cinstim împreună valorile care definesc esenţa poporului român: patriotismul, curajul şi devotamentul pentru ţară. Îi onorăm pe soldaţii, subofiţerii şi ofiţerii armatei noastre, pe eroii care s-au jertfit apărând independenţa, suveranitatea şi unitatea statului român.

Armata este instituţie fundamentală a statului, care contribuie în mod decisiv la credibilitatea României în lume şi se bucură de o mare încredere şi de mult respect din partea românilor.

Militarii români participanţi în misiuni şi operaţii în afara teritoriului ţării contribuie la creşterea prestigiului internaţional al ţării noastre şi sunt dovada faptului că Armata României este un partener de nădejde pentru aliaţii săi din cadrul Alianţei Nord-Atlantice și al Uniunii Europene.

România este un pilon important de stabilitate în zonă, furnizor de securitate în Europa de Est.

Suntem în al doilea an de alocare a două procente din PIB pentru apărare şi ne menţinem acest obiectiv pentru deceniul următor.

Guvernul României îşi respectă, astfel, angajamentul asumat prin Programul de Guvernare şi acordă o maximă importanţă consolidării capacităţii de apărare a ţării, acţionând pentru îndeplinirea obiectivelor majore atât în domeniul înzestrării, cât şi în cel al pregătirii şi instruirii trupelor.

Anul 2018 are o semnificaţie cu totul specială, marcăm 100 de ani de existenţă a României moderne, stat naţional unitar format în urma Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 cu aportul esenţial al Armatei Române.

Marea Unire a fost şi rămâne pagina cea mai frumoasă a istoriei României. Consider că este datoria noastră, a tuturor, să păstrăm vie memoria celor care au contribuit la consolidarea naţiunii române şi să îi onorăm pe toţi cei care au grijă ca poporul român să fie unul unit şi puternic.

Onorăm curajul şi spiritul de sacrificiu al veteranilor de război şi îi asigurăm de întreaga noastră preţuire.

Adresez un gând bun militarilor români din ţară şi din teatrele de operaţii, membrilor Armatei Române, şi familiilor lor. Cariera militară cere sacrificii şi implicare totală.

La ceas de sărbătoare, vă mulţumesc tuturor, vă felicit pentru ceea ce faceţi şi vă adresez sincere urări de sănătate, viată lungă şi împliniri personale!” 

 

Viorica DĂNCILĂ,

Prim-ministru al Guvernului României