BULETIN INFORMATIV 15 MAI 2020

BULETIN INFORMATIV 15 MAI 2020

Astăzi, 15 mai 2020, situația epidemiologică la nivelul județului Buzău se prezintă astfel:

 

 • 252 de persoane se află în carantină instituționalizată;
 • 251 de persoane sunt izolate la domiciliu;
 • 97 de cazuri confirmate cu COVID-19;
 • 18 persoane au fost declarate vindecate;
 • 1905 persoane au fost testate.

 

 • La data emiterii Ordinului Comandantului Acțiunii nr. 76066/4.05.2020, carantina în Cartierul Poștă a fost instituită pe perioada stării de urgență, care a încetat pe data de 14 mai 2020, la ora 24.00, termen anterior împlinirii celor 14 zile prevăzute de legislația în vigoare ca fiind perioadă de carantină. Prin aprobarea Ordinului Comandantului Acțiunii nr. 76237/14.05.2020, semnat de către dl secretar de stat Raed Arafat, se menține măsura de carantină în Cartierul Poștă din municipiul Buzău pentru o perioadă de încă 3 (trei) zile până pe data de 17 mai 2020 (inclusiv).

 

 • Echipe mixte din cadrul Ministerului Afacerilor de Interne (MAI) au derulat acțiuni în vederea combaterii răspândirii COVID-19, dar și a descurajării faptelor de natură contravențională, înregistrate în acest context.
 • Jandarmii buzoieni acționează pentru asigurarea, monitorizarea şi limitarea circulaţiei în zonele carantinate din județul Buzău, unde nu au fost înregistrate evenimente negative. De asemenea, jandarmii din cadrul IJJ Buzău, cât și din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Ploiești asigură măsurile de ordine publică în centrele de carantină instituționalizată de pe raza județului și sunt angrenați în misiuni de menținere a climatului de ordine și siguranță publică, prin participarea în sistem integrat la misiuni de patrulare, precum și asigurarea cu operativitate a intervențiilor în misiuni specifice Jandarmeriei Române.
 • Polițiștii acționează zilnic pentru prevenirea și combaterea ilegalităților de orice natura, pentru asigurarea unui climat de siguranță publică și pentru menținerea condițiilor de siguranță a traficului rutier. Polițiștii buzoieni sunt permanent la datorie pentru protejarea vieții, integrității corporale și a patrimoniului cetățenilor, pentru asigurarea unei reacții ferme și a unei intervenții rapide la solicitările locuitorilor. Dispozitivul de ordine și siguranță publică acționează în special în zonele predispuse aglomerării, având în vedere posibilitatea de accentuare a mobilității persoanelor.

 

 

 • Începând cu data de 15.05.2020, ora 00.00, prin Hotărârea nr. 24/ 14.05.2020 a fost instituită, pe teritoriul României, starea de alertă, pentru o perioadă de 30 de zile. Prin actul normativ se instituie obligativitatea purtării măștii, în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise, astfel încât nasul și gura să fie acoperite. În această perioadă, pentru toți cetățenii, care vin în România din străinătate, se instituie măsura carantinării/izolării la locuință împreună cu familia/aparținătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru măsura menționată sau solicită acest lucru pentru a nu își expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autorități. De la această măsură sunt exceptate câteva categorii profesionale, printre condițiile impuse pentru operarea acestor excepții fiind lipsa simptomelor asociate COVID-19 la intrarea în țară și asigurarea de către angajatori a certificatului pentru lucrătorii din transportul internațional și a echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID-19. Persoanele care nu respectă măsurile de carantină/izolare la domiciliu vor fi introduse în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile și obligate să suporte contravaloarea cazării și hranei pe perioada carantinei instituționalizate.
 • Este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii.
 • Parcurile pentru public se redeschid, cu excepția locurilor de joacă pentru copii și cu respectarea măsurilor generale de prevenire și protecție.
 • Nu mai este necesară completarea declarației pentru deplasări în interiorul localității, dar se menține această obligativitate pentru ieșiri în alte localități.
 • Se reiau activitățile organizate de slujitorii cultelor religioase cu participarea publicului, care se desfășoară doar în exteriorul lăcașurilor de cult, precum și practicile și ritualurile cu caracter privat în interiorul lăcașurilor de cult cu participarea a maxim 16 persoane și respectarea măsurilor de prevenire și protecție stabilite.
 • De asemenea se reiau activitățile de îngrijire personală care se desfășoară în spațiile special destinate, de pregătire a sportivilor de performanță în cantonamente, culturale desfășurate în spațiile special destinate, respectiv la nivelul muzeelor, bibliotecilor și a sălilor de expoziții, activitățile recreativ-sportive în aer liber, precum ciclismul, drumețiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul și altele asemenea (care se desfășoară cu participarea a cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună). Reluarea activităților se realizează cu respectarea măsurilor de prevenire și protecție stabilite.
 • Se menține măsura suspendării curselor aeriene și transportului rutier de persoane dinspre țările din zona “roșie” și “galbenă”.
 • Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

 

Cancelaria Prefectului