BULETIN INFORMATIV 5 MAI 2020

BULETIN INFORMATIV 5 MAI 2020

Astăzi, 5 mai 2020, situația epidemiologică la nivelul județului Buzău se prezintă astfel:

  • 221 persoane se află în carantină;
  • 178 de persoane sunt izolate la domiciliu;

 

După instituirea carantinei în cartierul Poștă, s-au luat măsuri astfel încât riveranii să nu aibă foarte mult de suferit. Mai exact, s-a relaționat cu administratorii magazinelor de produse alimentare în vederea informării acestora cu privire la necesitatea aprovizionării permanente cu  alimente de bază. Un accent deosebit s-a pus pe asigurarea drepturilor bănești (pensii, alocații, indemnizații) ale buzoienilor care locuiesc în zona carantinată. În acest sens, în urma discuțiilor purtate de către domnul prefect Leonard Dimian cu toți factorii instituționali implicați, s-a luat decizia următoare: lucrătorii poștali vor distribui sumele de bani aferente pensiilor și altor drepturi financiare către toți beneficiarii care locuiesc în cartierul carantinat, aplicând un set de reguli speciale de protecție sanitară.

 

 

  • Echipe mixte din cadrul Ministerului Afacerilor de Interne (MAI) au derulat acțiuni în vederea combaterii răspândirii COVID-19, dar și a descurajării faptelor de natură contravențională, înregistrate în acest context. Pe raza județului au fost angrenați în activități specifice 292 de polițiști, 110 jandarmi, 139 de polițiști locali și 56 de militari ai MApN.

 

  • În ultimele 24 de ore, 110 jandarmi buzoieni, sprijiniți de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Ploiești, s-au asigurat că la nivelul județului, sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19. În acest context, începând de luni, 04.05.2020, prin Ordinul comandantului actiunii nr. 76066 din 04.05.2020, s-a instituit, pe  perioada stării de urgență, măsura de carantinare într-o zonă din cartierul Poștă al municipiului Buzău. Efectivele MAI, MApN și Poliției Locale, sub conducerea integrată a Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău, vor acționa pe toată perioada pentru monitorizarea şi limitarea circulaţiei în zona carantinată. În acest sens, ieri a avut loc o ședință de cooperare la sediul IJJ Buzău, unde au fost stabilite sarcinile pentru toate structurile județene implicate în misiunile din interiorul și apropierea zonei de carantină. De asemenea, jandarmii au fost angrenați atât în misiuni  de asigurare a măsurilor de ordine în zona centrelor de carantină, cât  și în misiuni de menținere a climatului de ordine și siguranță publică, prin participarea în sistem integrat la misiuni de patrulare și acțiuni cu efective mărite, precum și asigurarea cu operativitate a intervențiilor în misiuni specifice Jandarmeriei Române. Au fost aplicate șase sancțiuni contravenționale atât pentru nerespectarea măsurile impuse de Ordonanțele Militare, cât și pentru  nerespectarea prevederilor stabilite de Legea 61/1991, valoarea totală a sancțiunilor aplicate în aceste cazuri fiind de 5.300 de lei.

 

  • Structurile și subunitățile IPJ Buzău, împreună cu personalul Poliției Locale, au desfășurat activități de verificare cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse, ocazie cu care au fost controlate 351 persoane. Dintre acestea, 70 de persoane au fost identificate că nu respectă interdicțiile privind deplasarea/libera circulație. În total, în ultimele 24 de ore, au fost aplicate 124 sancțiuni contravenționale privind nerespectarea prevederilor Ordonanțelor Militare, în valoare totală de 133.000 de lei.

 

  • Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

 

 

Cancelaria Prefectului