COMUNICAT DE PRESĂ 12.01.2021

                          ROMÂNIA

 MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

INSTITUTIA  PREFECTULUI – JUDETUL  BUZĂU

Comisia de Dialog Social a Județului Buzău     

 

COMUNICAT DE PRESĂ 12.01.2021

 privind desfășurarea acțiunii de pichetare din data de 12.01.2021, orele 12:00-13:00, de către sindicaliști din cadrul Sindicatului „SANITAS”- filiala Buzău

 

Aproximativ 100 de sindicaliști aparținând Sindicatului „SANITAS” – filiala Buzău au protestat marți 12.01.2021, între orele 12:00-13:00, pichetând sediul Instituției Prefectului – Județul Buzău. 

În timpul acțiunii de pichetare, delegația reprezentanților „SANITAS” BUZĂU a fost primită de doamna subprefect Adina Moiseanu. La întâlnire au participat:

  • Radu Cornel – președintele CNSLR „FRĂȚIA” – Buzău.
  • Mihai Ștefan – președintele „SANITAS” Buzău.
  • Constantin Grațiela – vicepreședinte „SANITAS” Buzău.
  • Lungu Marcel – secretarul Comisie de Dialog Social Buzău

Principalele revendicări prezentate și discutate au fost:

  • Aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017 – legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
  • Stabilirea sporului de condiții prin raportare la salariul de bază aflat în plată;
  • Acordarea stimulentului de risc salariaților din asistența socială.

Liderii de sindicat au atras atenția că nemulțumirile celor 2 categorii profesionale din sistemul sanitar, respectiv cel de asistență socială, cele mai expuse la marile riscuri ale pandemiei, coroborat cu o abordare superficială a acestei situații de către Guvernul României, conduc la declanșarea acțiunilor de protest.

Doamna subprefect s-a interesat și despre stadiul proceselor aflate pe rolul instanțelor de judecată referitoare la sporurile pentru angajații de la DGASPC Buzău și spitalele din Smeeni, Pogoanele, Săpoca (pentru condițiile periculoase neuropsihice).     Mihai Ștefan: acestea se află pe rolul Curții de Apel și la ICCJ, dar chiar dacă vom câștiga nu va fi o practică unitară în țară. Ministerul Sănătății alocă foarte greu banii către spitale și alte instituții din subordine.

CNSLR-FRAȚIA și SANITAS solicită factorilor implicați, de la nivel guvernamental, să revină asupra prevederilor Legii nr. 153/2017 și să găsească toate soluțiile posibile pentru a pune capăt situațiilor conflictuale. Nici măcar prevederile OUG 147/2020 nu au fost respectate.

Subprefect : Am înțeles mesajul dumneavoastră și vă aduc la cunoștință că materialele prezentate aici, inclusiv Comunicatul CNSLR – FRAȚIA și memoriul către Parlamentul României vor fi comunicate Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru a fi analizate și dezbătute în cadrul Comitetului Național Tripartit pentru Dialog Social”.

 

Menționăm că nu s-au semnalat evenimente deosebite în cadrul acțiunii de pichetare, măsurile de siguranță fiind asigurate de către Inspectoratul de Jandarmi Buzău.

 

                         Preşedintele Comisiei de Dialog Social Buzău

p.P R E F E C T,

SUBPREFECT,

ADINA MOISEANU

 

    Secretar Comisie Dialog Social Județul Buzău

                                                                                                                                                                                         Lungu Marcel