COMUNICAT DE PRESĂ 26.02.2020

COMUNICAT DE PRESĂ 26.02.2020

       Până în acest moment nu există nici un cetățean din județul Buzău pentru care să fi fost confirmată infectarea cu virusul COVID – 19. În contextul aplicării măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul Coronavirus, autoritățile cu responsabilități în gestionarea acestui tip de eveniment monitorizează permanent situația.

În prezent, la nivelul județului Buzău, 29 de persoane sunt monitorizate la domiciliu și o persoană se află în carantină în centrul de la Arbănași. Pentru două persoane care au revenit din zone afectate din Italia au fost recoltate probe pentru analize, iar rezultatele au arătat că nu sunt infectate cu noul coronavirus. Este vorba despre o femeie de 52 de ani, izolată în centrul Arbănași timp de 14 zile, și de o femeie de 29 de ani din Râmnicu Sărat, care a fost transportată în cursul zilei de marți, la Institutul ”Matei Balș” din București. Aceasta a primit diagnosticul de gripă tip A și a rămas sub supraveghere medicală în unitatea din Capitală.

Până la această dată, au fost efectuate patru apeluri la numărul unic de urgență 112: 3 de către persoane ce locuiesc în municipiul Buzău, 1 de către persoane care locuiesc în comuna Beceni și 1 de către persoane ce locuiesc în municipiul Rm. Sărat, privind cetățeni reveniți în țară din Italia. Toți se află în monitorizarea medicilor.

La nivel național au fost înregistrate două dosare penale privind infracțiunea de ”zădărnicirea combaterii bolilor”, în timp ce în județul Buzău nu au fost înregistrate astfel de infracțiuni.

Le recomandăm cetățenilor să apeleze numărul de urgență 112 doar dacă vin din zonele afectate sau au intrat în contact cu persoane care provin din zone afectate și prezintă simptome specifice infecției cu coronavirus. Nu este recomandat ca aceste persoane să vină direct la unitățile sanitare sau la cabinetele medicale. Pot apela numărul de urgență 112 și să ceară sprijinul echipajelor medicale, care vor decide dacă e nevoie de transportul către Unitățile de Primiri Urgențe. Pentru astfel de situații, la Spitalul Județean de Urgență Buzău au fost amplasate 4 module tip container în diferite zone ale unității sanitare, inclusiv în secțiile exterioare, pentru un triaj avansat al pacienților și aparținătorilor. Au fost instituite filtre la intrările în spital prin care se face evaluarea rapidă a pacienților. Spitalul Județean de Urgență a achiziționat 10 termometre non- contact. Prin aceste măsuri este eliminat riscul ca un eventual pacient infectat cu coronavirus să intre în contact cu alte persoane.

Totodată, la nivelul județului Buzău există pe stoc echipamente de protecție, inclusiv cele speciale și soluții dezinfectante.

*** Referitor la cetățenii români aflați în zonele afectate din Italia, precizăm că în regiunea Lombardia există aproximativ 200.000 de cetățeni români, iar în regiunea Veneto aproximativ 120.000.

Biroul de Presă

Instituția Prefectului – Județul Buzău