INFORMARE- 27.01.2020

INFORMARE

privind alerta la nivel global determinata de aparitia in provincia Wuhart, China a unor focare de infectie cu un nou coronavirus (2019 nCoV)

 

Pneumonia cu noul coronavirus (2019-nCoV) este o boala respiratorie acuta depistata initial in orasul Wuhan, Provincia Hubei, China si care s-a raspandit ulterior in alte 3 provincii din China: Guangdong Sheng, Beijing Shi si Shanghai Shi.

 

Manifestarile clinice ale bolii:

Spectrul clinic al bolii inca nu este pe deplin cunoscut.

Ceea ce se cunoaste, pana in acest moment, este faptul ca pacientii prezinta febra (minimum 38 grade Celsius), tuse, iar in cazurile mai severe, dificultate la respiratie.

Perioada de incubatie (timpul de la momentul infectarii, pana la aparitia primelor simptome si semne de boala) nu a depasit 14 zile.

         

Recomandari:

Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile  face urmatoarele recomandari:

  • calatorii care planifica in perioada urmatoare sa viziteze China, ar trebui sa evite vizitarea pieţelor de păsări şi animale vii (aşa numitele wet markets – pieţe umede)  sau a locurilor unde sunt manipulate animale vii sau moarte si sa evite contactul cu persoanele bolnave, in particular cu cele care prezinta simptome respiratorii
  • de asemenea, trebuie sa respecte o buna igiena a mainilor si a alimentelor si sa evite contactul cu animalele, excretiile sau picaturile provenind de la acestea.
  • In plus, din cauza activitatii gripale epidemice intense in China, calatorii ar trebuie sa fie vaccinati anti-gripal cu minimum doua saptamani anterior deplasarii, pentru a preveni o boala respiratorie severa
  • Calatorii cu simptome respiratorii acute care revin din China sunt sfatuiti sa se adreseze medicului infectionist si sa mentioneze istoricul de calatorie in aceasta tara.