Ziua Veteranilor de Război, o zi la fel de importantă ca Ziua Națională

În fiecare an, la 29 aprilie, este sărbătorită Ziua veteranilor de război, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României, aceasta fiind instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007.

O zi în care trebuie să ne amintim că pământul românesc e udat cu mult sânge, că fiul cuiva nu s-a mai întors niciodată acasă, pentru ca România să rămână „acasă” pentru milioane de români.

Această zi aminteşte de data la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de ”veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război. Prin acesta, participanţilor la Războiul de Independenţă li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.

România își sărbătorește astăzi veteranii de război, în semn de aducere aminte și recunoștință pentru toți militarii români, care în vremurile cele mai grele ale istoriei au luptat pentru independența, suveranitatea, integritatea teritorială și interesele țării. Militarii buzoieni și-au adus contribuția și în importante conflicte din zilelor noastre, în Afganistan sau Irak, iar statul roman le recunoaște astăzi aceste merite.

Poveștile veteranilor de război sunt adevărate lecții de patriotism și spirit de sacrificiu. Este o mare onoare să avem printre noi veterani de război.

 În numele Instituției Prefectului Județului Buzău dorim să urăm tuturor veteranilor de război buzoieni și râmniceni sănătate și zile senine.

În același timp adresăm tinerei generații îndemnul de a cerceta și a cunoaște poveștile acestor oameni- modele de devotament și spirit de sacrificiu pentru valorile fundamentale ale României.