Măsuri dispuse de structurile M.A.I. pentru o minivacanță de Rusalii și 1 iunie, în liniște și siguranță

În perioada 1-5 iunie 2023, cu prilejul minivacanței de Rusalii și al Zilei Internaționale a Copilului,  structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au dispus o serie de măsuri pentru ca buzoienii să petreacă zilele libere în siguranță și fără incidente deosebite. Activitățile din aceste zile vor fi desfășurate în sistem integrat împreună cu toate instituțiile cu rol în asigurarea ordinii și liniștii publice. Prioritatea tuturor forțelor de ordine va fi ca buzoienii să aibă o minivacanță de Rusalii în liniște și siguranță. Pentru toate acestea, Instituția Prefectului Buzău, Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău colaborează strâns și pun la dispoziție toate resursele necesare. Efective sporite de jandarmi, pompieri și polițiști vor fi la datorie, în aceste zile, pentru a putea interveni rapid, în cazul oricăror probleme sau eventuale  situații de urgență.

Astfel, peste 170 de poliţişti vor fi implicaţi, în medie, zilnic, în activităţi de menţinere a ordinii publice şi pentru fluidizarea traficului rutier în zonele în care s-a identificat în anii precedenţi necesitatea organizării unor măsuri suplimentare pentru siguranţa traficului rutier.  Serviciul Rutier va acţiona pe parcursul tuturor zilelor pentru asigurarea fluenţei traficului rutier, inclusiv cel pietonal, în zonele predispuse aglomerării, dar şi pentru scoaterea din trafic a conducătorilor auto care, prin conduita ce se abate de la normă, ar putea periclita siguranţa celorlalţi participanţi.

Poliţiştii de ordine publică, de investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice sau din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, vor fi angrenaţi în activităţi specifice, punctuale, prin care se va urmări cu preponderenţă prevenirea stărilor conflictuale, identificarea persoanelor cu un comportament turbulent, prevenirea furturilor din buzunare, de şi din autovehicule sau a altor acte ce pot aduce atingere bunurilor, integrităţii şi sănătăţii persoanei sau de natură să perturbe liniştea buzoienilor. De asemenea, întrucât în aceasta perioadă se estimează  o afluenţă mare de public şi către zonele adiacente locurilor de agrement, parcurilor, grădinilor publice, poliţiştii din Buzău vor acţiona împreună cu reprezentanţii Jandarmeriei, în dispozitive mixte de ordine şi siguranţă publică cu adoptarea celor mai eficiente măsuri, în vederea preîntâmpinării producerii oricăror evenimente negative.

Totodată, jandarmii vor fi prezenți la toate evenimentele ce vor găzdui un public numeros: festivalul care se va desfășura în perioada 1-4 iunie, în Stațiunea Sărata Monteoru, în municipiul Buzău, dar și în Tisău și Balta Albă, unde, pe 4 iunie, vor avea loc sărbători ale comunelor. Totodată, efective de jandarmi vor patrula zilnic, independent sau în sistem integrat, în zonele de agrement Haleş – Ciolanu, dar și pe raza stațiunii Sărata Monteoru.

În aceeași perioadă, a minivacanței de Rusalii și 1 Iunie, zilnic, peste 150 de pompieri buzoieni sunt pregătiți să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență, pentru stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții, cu cel puțin 50 de autospeciale și mijloace tehnice de intervenție. Pe linie preventivă, în această perioadă, au fost efectuate recunoașteri și controle la unități turistice, lăcașuri de cult și obiective care desfăşoară activităţi economice unde se preconizează afluență mare de persoane.

Pe timpul verificărilor, principalele aspecte urmărite de inspectorii de prevenire au constat în dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare și exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice.

Totodată, în perioada acestei minivacanțe, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău vor desfășura, la nivelul județului nostru, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative și riscurile asociate consumului de droguri.

Astfel, vor fi realizate în municipiul Buzău, precum și în localitățile Săhăteni și Monteoru, activități de prevenire a consumului de droguri în comunitate, dedicate Zilei Mondiale fără Tutun, Zilei Internaționale a Copilului și Sărbătorii Rusaliilor Ortodoxe.

Aceste acțiuni preventive vor fi centrate, în principal, în spațiile recreaționale aglomerate, respectiv zonele de agrement, evenimentele cu public numeros – festivaluri, concerte, spectacole Buzău Fest și Zilele Chișinăului,  zile ale porților deschise, în cadrul cărora vor fi organizate puncte de informare și ateliere antidrog.

Urăm ”La mulţi ani” de 1 iunie tuturor celor care îşi vor sărbători inocenţa, curiozitatea şi bucuria copilăriei şi zile cu linişte buzoienilor de pretutindeni!

 

Biroul de presă Instituția Prefectului – Județul Buzău