Toate structurile M.A.I., la datorie pentru sărbători în siguranță

Într-o atmosferă de liniște și siguranță, Instituția Prefectului – Județul Buzău împreună cu toate structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) doresc să transmită un mesaj de mulțumire și recunoștință comunității buzoiene pentru modul exemplar în care au fost sărbătorite aceste zile de Crăciun.

”Dorim să evidențiem faptul că datorită eforturilor susținute ale tuturor structurilor MAI, perioada sărbătorilor a decurs fără incidente majore în zona noastră de competență. Monitorizarea atentă a situației și colaborarea strânsă între instituțiile implicate au contribuit decisiv la menținerea unui climat de siguranță și încredere în rândul comunității”, a declarat prefectul județului, Daniel Țiclea.

În fapt, în perioada 22-26 decembrie a.c., peste 700 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au fost angrenaţi în acţiuni de prevenire şi combatere a faptelor antisociale, în special a celor comise în perimetrul stradal.

Au fost avute în vedere zonele aglomerate (pieţe, centre comerciale), iar poliţiştii rutieri au acţionat pentru combaterea principalelor abateri generatoare de accidente de circulaţie şi scoaterea din trafic a şoferilor „tentaţi” să se urce la volan după ce consumă băuturi alcoolice.

De asemenea, poliţiştii au avut ca prioritate şi asigurarea unei riposte pe măsură persoanelor care comit infracţiuni cu violenţă, astfel că pe raza judeţului Buzău nu au fost comise infracţiuni de mare violenţă. Poliţiştii au executat 16 acțiuni punctuale în această perioadă şi au intervenit la 294 de sesizări, majoritatea primite prin intermediul S.N.U.A.U. 112.

În total, au fost demarate cercetări la 116 infracţiuni şi au fost aplicate 600 de contravenţii, valoarea totală a amenzilor fiind de 233.680 de lei. Ca urmare a măsurilor întreprinse de efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, nu s-au înregistrat fapte de tulburare gravă a ordinii şi liniştii publice. 3 dintre infracţiuni au constat în efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept, poliţiştii confiscând aproximativ 200 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile P1, F2, F3, F4 și FS3. Pe linie rutieră, 88 dintre abateri au fost la regimul legal de viteză, iar poliţiştii rutieri au reţinut în vederea suspendării 21 de permise de conducere În total, poliţiştii rutieri au depistat şi scos din trafic 7 şoferi care s-au urcat la volan după ce au consumat băuturi alcoolice, pe numele acestora fiind întocmite dosare penale.

La rândul lor, în perioada minivacanței prilejuite de sărbătorirea Nașterii Domnului, pompierii militari buzoieni au gestionat un numar de 66 situații, după cum urmează:

 

– 49 de misiuni acordare asistență medicală de urgență;

– 13 misiuni de stingere a incendiilor;

– 2 misiuni asigurare măsuri PSI;

– 1 misiune salvare animal;

– 1 misiune sprijin SAJ.

În perioada 23.12.2023-26.12.2023, jandarmii buzoieni au acționat pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, pentru ca buzoienii să poată petrece Crăciunul în liniște. În această perioadă au fost aplicate 80 de sancțiuni, dintre care 20 de avertismente și 60 de amenzi în valoare de 14.150 de lei, majoritatea fiind abateri ale prevederilor legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.  Au fost depistate 2 fapte susceptibile a se încadra pe prevederile legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri și s-a intervenit cu operativitate la toate apelurile înregistrate prin S.N.U.A.U. 112.

În perioada sărbătorii Crăciunului, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice, de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pentru consumul şi dependența de droguri, în cadrul evenimentelor cu public numeros, ce au avut loc la nivel național. De asemenea, persoanele aflate în evidența centrului au beneficiat, și în aceste zile, de suport de specialitate și asistență continuă. Totodată, la linia telefonică verde 0800.870.070, 12 persoane au fost consiliate de specialiștii antidrog și au primit informații despre serviciile oferite de Agenția Naționala Antidrog.

În încheiere, Institutia Prefectului și structurile MAI exprimă recunoștința față de toți factorii implicați în asigurarea ordinii și siguranței publice în această perioadă festivă. Colaborarea eficientă dintre autorități și comunitate, cu principalul obiectiv prevenția,  a fost cheia succesului în menținerea unui mediu pașnic și sigur.

 

 

Biroul de presă Instituția Prefectului – Județul Buzău